Πίσω στο DIGI1.gr
APC Smart-UPS C 1500 hands on
Από George Παρασκευή 04/07/2014
Blog index front

To όνομα της APC είναι συνώνυμο σχεδόν με την κατηγορία συσκευών UPS. Καθόλου τυχαία βέβαια, καθώς η αμερικανική εταιρεία είναι από εκείνες που παράγουν εντατικά τεχνολογία στον τομέα. H Schneider Electric, στην οποία ανήκει η APC έχει μεγάλη τεχνογνωσία στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και υποστήριξη των μεγαλύτερων Data Centers. Στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά και τους υπολογιστές την γνωρίζουμε την APC από την προστασία που προσφέρει σε αυτές (και εμάς) εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη παροχή ισχύος. Με τον τρόπο αυτό οι συσκευές και τα δεδομένα μας είναι ασφαλή στις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Η προσθήκη ενός UPS στον εξοπλισμό μας, δίνει σε εμάς τον χρόνο –ο οποίος υπό άλλες συνθήκες δεν υπάρχει– να κάνουμε save και να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα μας, ενώ η διαδικασία μπορεί να αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Η μονάδα που είχαμε στη διάθεση μας για δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες ήταν το Smart-UPS C 1500, ένα UPS τεχνολογίας Line-Interactive. Η τεχνολογία Line-Interactive είναι κατάλληλη για περιοχές που οι διακοπές ρεύματος δεν αποτελούν ρουτίνα –κάτι που μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, παρά τα όποια προβλήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπό την προϋπόθεση αυτή, η τεχνολογία Line-Interactive συμβάλει ώστε η κατανάλωση της ισχύος να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, η έκλυση θερμότητας στον χώρο μας να είναι χαμηλή και, επειδή η τοπολογία της είναι απλή, με χρήση λίγων σχετικά εξαρτημάτων, μπορούμε να πούμε ότι οδηγεί στην υλοποίηση αξιόπιστων συσκευών. Αυτά γενικά, καθώς οι ποιοτικές και λειτουργικές διαφορές ανάμεσα στους διαφόρους κατασκευαστές είναι μεγάλες, όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί από τις διαφορές στην τιμολογιακή πολιτική, ακόμη.

To Smart-UPS C 1500 παρέχει στην έξοδο του καθαρό ημίτονο, έτσι ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με τις πλέον ευαίσθητες και απαιτητικές συσκευές από άποψη τροφοδοσίας. Επιπλέον, η APC έχει ενσωματώσει στo configuration menu της συσκευής τρεις επιλογές για τα επίπεδα ποιότητας του ρεύματος στην έξοδο της. Η θέση «Good» ενεργοποιεί περισσότερο συχνά τη λειτουργία μέσω των μπαταριών προκειμένου να παρέχει την καθαρότερη δυνατή ισχύ στις συσκευές που τροφοδοτεί. Η επιλογή “Poor” δίνει περισσότερο βάρος στη μακροβιότητα των μπαταριών, επιτρέποντας μεγαλύτερες ανοχές στην ισχύ εξόδου (και λιγότερη ευαισθησία στην είσοδο), ενώ υπάρχει και μία ενδιάμεση επιλογή, η “Fair”. Επίσης, στην επιλογή του χρήστη είναι το bypass –Green mode– των κυκλωμάτων διόρθωσης της τάσης (AVR) όταν η τάση εισόδου είναι μέσα στα αποδεκτά όρια. Με τον τρόπο μεγαλώνει η διάρκεια ζωής του ίδιου του UPS, ενώ μειώνεται η καταναλισκόμενη ισχύς και έκλυση θερμότητας στο περιβάλλον. Επίσης, ο μύθος ότι τα UPS τεχνολογίας Line-Interactive δεν προστατεύουν από τις υπερτάσεις και το θόρυβο της γραμμής ρεύματος καταρρίπτεται με… πανηγυρικό τρόπο από την APC. Tα UPS Line-Interactive προστατεύουν από τις υπερτάσεις και το θόρυβο, εξασφαλίζοντας την αξιόπιστη λειτουργία των συσκευών που τροφοδοτούν. Αρκεί, φυσικά, να ανήκουν σε μία ανώτερη κατηγορία ποιότητας (και κόστους) και να είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν τέτοιου είδους προστασία.

Η οθόνη LCD στην πρόσοψη της συσκευής παρέχει πλήθος πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία του UPS, στις οποίες περιλαμβάνονται η καταναλισκόμενη ισχύς από το φορτίο στην έξοδο της συσκευής, ο εναπομένων χρόνος λειτουργίας και η τάση στην οποία βρίσκεται η μονάδα συνδεδεμένη στο δίκτυο μας. Η πίσω όψη επιφυλάσσει μία ευχάριστη έκπληξη καθώς, εκτός από τις θύρες USB και RJ45, στη διάθεση του χρήστη βρίσκονται οκτώ ρευματολήπτες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης των συσκευών μας στο Smart-UPS C 1500 χωρίς τη χρήση πολύμπριζου.

Η λειτουργία του Smart-UPS C 1500 είναι αθόρυβη, με το ανεμιστηράκι ψύξης να περνάει κυριολεκτικά απαρατήρητο – εκτός αν το αφουγκραστείτε– τόσο σε Green, όσο και σε κανονικό mode λειτουργίας.  Το ότι η δοκιμή έγινε καλοκαίρι μας οδήγησε να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η έκλυση θερμότητας από το Smart-UPS C 1500 είναι πολύ μικρή, σχεδόν αμελητέα σε σχέση με το παλαιότερης σχεδίασης UPS, το οποίο αντικατέστησε στο σταθμό εργασίας μας.

Το Smart-UPS C 1500 λειτουργεί με μία κασέτα δύο σφραγισμένων μπαταριών της APC, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της λειτουργίας του UPS και καλύπτονται από εγγύηση ενός έτους – δύο έτη είναι η εγγύηση της συσκευής. Οι μπαταρίες προσφέρουν παροχή ισχύος για 4min στην περίπτωση που το φορτίο είναι το μέγιστο επιτρεπτό (900W), χρόνος που γίνεται 14min για το μισό περίπου φορτίο στην έξοδο της συσκευής. Η APC συνοδεύει το Smart-UPS C 1500 με λογισμικό για κεντρικό απομακρυσμένο και τοπικό και έλεγχο, ενώ προβλέπεται το αυτόματο σβήσιμο των υπολογιστών στην περίπτωση διακοπής ρεύματος. Η τιμή του APC Smart-UPS C 1500 είναι 470€ και το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών μολύβδου 175€.

 

Στάθης Ασπιώτης

 

Κάτω από: Test
comments powered by Disqus

Κατηγορίες

Εγγραφή στο Newsletter

Βρείτε μας

Περισσότερα