Πίσω στο DIGI1.gr
Review ΖΤΕ Tablets Ε8Q-S8Q
Από George Τετάρτη 05/02/2014
Blog index zte2

Εάν ασχολείστε με την αγορά smartphone και tablet της Κίνας θα έχετε διαπιστώσει τα άλματα που έχουν κάνει οι κατασκευαστές αυτών των συσκευών, ειδικά στα Smartphones. Προφανώς προς αυτή τη κατεύθυνση έχει βοηθήσει πολύ η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει με την παραγωγή του συνόλου σχεδόν των φορητών συσκευών των «δυτικών» κατασκευαστών. Μια βόλτα σε κάποιο κινέζικο e-shop αποκαλύπτει High-End μοντέλα, λεπτά, με οθόνες 5”, 1080p και 720p, τετραπύρηνους επεξεργαστές και δυνατές GPU και κατά περιπτώσεις καλούς αισθητήρες για την κάμερα τα οποία δείχνουν να έχει γίνει καλό R&D. Και όλα αυτά στο μισό κόστος και χαμηλότερα των αντίστοιχων επώνυμων συσκευών.

Μια παρόμοια κατάσταση ισχύει και στα Tablet μια και συνεχώς παρουσιάζονται ποιοτικά μοντέλα που φωνάζουν ότι δεν είναι «φθηνιάρικα» από μεγάλους κατασκευαστές αλλά και από κατασκευαστές OEM. Η ΖΤΕ είναι ένας μεγάλος κατασκευαστής και προς το παρόν εστιάζει σε μοντέλα με άριστη απόδοση προς τιμή, τουλάχιστον στην Ευρώπη μια και στην Κίνα έχει παρουσιάσει συσκευές High-End.  

Τα δυο νέα Tablet της ZTE, μαζί με το μεγάλο E9Q, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη στη χώρα μας και διατίθενται αρχικά μέσω του δικτύου καταστημάτων Cosmote. Το E8Q έχει δυνατότητα 3G και Wi-Fi και το S8Q είναι μόνο Wi-Fi.

Οθόνη – Επεξεργαστής - Σασί

Και τα δυο βασίζονται σε μια οθόνη IPS 7,85 ιντσών με ανάλυση 1024 x 768 pixel και πυκνότητα pixel 160 ppi. H οθόνη είναι εξαιρετική για την κατηγορία της συσκευής, με σωστή απόδοση χρωμάτων, πολύ καλές γωνίες θέασης και καθαρά γραφικά και κείμενo. Η οθόνη καταλαμβάνει όλο σχεδόν το πλάτος της συσκευής κάτι που μειώνει το μέγεθος της. Οι διαστάσεις και των δυο είναι 20 εκατοστά μήκος, 13,6 πλάτος και 8,4 χιλιοστά ύψος και το βάρος είναι 390 γραμμάρια.

Στη καρδιά τους χτυπάει ένα SoC της MediaTek με τέσσερις πυρήνες που τρέχουν στα 1,2GHz. H GPU είναι η PowerVR SGX 544MP, η RAM 1GB και εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος 4GB για το S8Q και 8GB για το E8Q, ο οποίος φυσικά επεκτείνεται. Όλα αυτά δίνουν αρκετά καλές επιδόσεις τόσο σε όλες τις καθημερινές εργασίες και ειδικά στα παιχνίδια. Δεν παρατηρήσαμε κάποια καθυστέρηση στην απόκριση των εφαρμογών ή του Android ακόμα και μετά από την εγκατάσταση πολλών εφαρμογών και παιχνιδιών.

Το πίσω μέρος είναι μεταλλικό, πλαστικό είναι μόνο το επάνω μέρος της πλάτης όπου υπάρχουν οι υποδοχές της κάρτας μνήμης και της SIM. Η αλουμινένια πλάτη και γενικά οι λεπτές γραμμές σου δίνουν την αίσθηση συσκευής ανώτερης κατηγορίας.

Android – εφαρμογές

H έκδοση που τρέχει στη tablet είναι η 4.2.2, θα θέλαμε να είναι 4.3, και δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τυχόν αναβάθμιση σε 4.4.2 Kit Kat. Τις μέρες της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε μια αναβάθμιση στο S8Q, πήρε την έκδοση V2013-12 του Firmware, πάντα στο Android 4.2.2

Δεν υπάρχει κάτι το εξεζητημένο στο περιβάλλον εργασίας πέρα από μερικές ευπρόσδεκτες προσθήκες της ZTE, για βελτιωμένη εμπειρία χρήσης, ενώ στις εφαρμογές ξεχωρίζουμε τον Chrome μαζί με τον πλοηγό του Android, τη πρόσβαση στο Play Store, την υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων και δεδομένων online Cloud, μια εφαρμογή επεξεργασίας video, αυτή του ραδιοφώνου και τον Flash Player. Υπάρχει εγγενής υποστήριξη ελληνικών στο Android 4.2 αλλά υπάρχει θέμα με μερικά τονισμένα κεφαλαία μενού και δεν υπάρχει ελληνικός ορθογράφος. Σε γενικές γραμμές όλα λειτουργούν όπως πρέπει δείχνοντας ότι η συσκευή έχει την απαραίτητη ισχύ.

Να σημειώσουμε ότι η ZTE έχει προσθέσει στο Android άλλα δυο βασικά πλήκτρα ελέγχου στο κάτω μέρος, ένα για να εξαφανίζεται η μπάρα και ένα για να τραβάτε στιγμιότυπα της οθόνης. Πολύ χρήσιμο στην οριζόντια διάταξη είναι και το κινούμενο εικονικό πλήκτρο, τύπου thumbstick, το οποίο εμφανίζει τα βασικά πλήκτρα του Android και τις βασικές αρχικές εφαρμογές και διευκολύνει το χειρισμό της συσκευής με τα δυο χέρια. Βέβαια στα παιχνίδια μπορεί να γίνει κάπως ενοχλητικό.

 Κάμερα – Συνδεσιμότητα – Μπαταρία

Υπάρχουν δυο κάμερες, 2 Mpixel η κεντρική και 0,3 Mpixel η μπροστινή. Οι φωτογραφίες και τα video είναι μέτρια. Εάν και υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις ο αισθητήρας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Πάντως η εργονομία των ρυθμίσεων και το κράτημα λήψης είναι καλά. Υποστηρίζεται Wi-Fi b/g/n, Bluetooth, GPS και στη περίπτωση του E8Q και 3G Data 21Mbps κατέβασμα / 5,76Mbps ανέβασμα. Επίσης προσφέρονται φωνητικές κλήσεις και φυσικά επικοινωνία SMS. Σχετικά με τα SMS υπάρχει αναφορά παράδοσης και στέλνονται μηνύματα 160 χαρακτήρων. Η αυτονομία και των δυο είναι πολύ καλή, αγγίζει τις 6-8 ώρες στο E8Q με χρήση εφαρμογών, πρόσβασης στο internet και φυσικά παιχνίδια με την φωτεινότητα στο αυτόματο. Το E8Q με το 3G έχει μπαταρία Li-Ion 4.000 mAh και το S8Q 3.600 mAh.

Συμπέρασμα     

Τα δυο 8άρια Android tablet της ZTE είναι μια ευχάριστη έκπληξη, έχουν λεπτές γραμμές, πολύ καλή οθόνη, αρκετή ισχύ, καλή αυτονομία και όλα αυτά κοστίζουν 130 ευρώ το S8Q με το Wi-Fi και 200 ευρώ το E8Q με το Wi-Fi + 3G, οι οποίες τα κάνουν αυτόματα μια άριστη αγορά στην εισαγωγική κατηγορία ειδικά για όσους ψάχνουν ένα καλό και φθηνό tablet για καθημερινή χρήση.  

Κάτω από: Test
comments powered by Disqus

Κατηγορίες

Εγγραφή στο Newsletter

Βρείτε μας

Περισσότερα