Πίσω στο DIGI1.gr
Επιλέγοντας TV: το δίλημμα μεταξύ 1080p και 4K
Από George Τετάρτη 29/10/2014
Blog index sony4k

Τα βασικά ερωτήματα που τίθεται πριν τη δαπάνη για την αγορά μίας νέας τηλεόρασης είναι ο προσδιορισμός της ανάλυσης της –4Κ ή HDTV– και του κόστους της. Επιπλέον, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τα χαρακτηριστικά αυτά καθορίζουν το περιεχόμενο που θα μπορούμε να δούμε σε αυτή. Ας δούμε με διαφορετική λίγο σειρά πώς τα χαρακτηριστικά αυτά καθορίζουν την επιλογή μας.

H ανάλυση

Στις μέρες μας πλέον το ερώτημα για το αν κουράζει μία μεγάλη τηλεόραση φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί, επιτέλους. Η έλευση των UHD TV με ανάλυση τετραπλάσια από αυτή των τηλεοράσεων 1080p δίνει την πλέον σαφή απάντηση επί αυτού. To μεγαλύτερο είναι το καλύτερο χωρίς καμία αμφιβολία όταν έχουμε εμπρός μας οθόνες ανάλυσης 2160p. Έτσι, αν η διαγώνιος στην οποία θα ψάξουμε για την τηλεόραση που μας ενδιαφέρει είναι έως 55’’ έχουμε ένα πολύ καλό λόγο να μην κινηθούμε αυτή τη στιγμή προς την αγορά μίας 4K UHD TV. Φυσικά, η ανάλυση του πάνελ είναι η πλέον καθοριστική παράμετρος που καθορίζει την αγορά μας, αλλά όχι η μοναδική. Αυτό συμβαίνει γιατί μία τηλεόραση 4K UHD είναι πολύ πιθανό ότι θα «δείχνει» καλύτερα από μία HDTV λόγω προδιαγραφών, αλλά καθόλου βέβαιο.

H τιμή

Όπως για όλα τα πράγματα γύρω μας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, η τιμή αγοράς παίζει καθοριστικό ρόλο. Έτσι, το να στραφεί κάποιος προς την απόκτηση μίας τηλεόρασης με ταμπελάκι «4Κ» μπροστά της στην προθήκη του καταστήματος δεν τον καθιστά αυτόματα κάτοχο μίας ποιοτικής TV. Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, μία συσκευή δεν καθίσταται «καλή» από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, τα οποία φροντίζουν να διαφημίζουν όσο το δυνατό περισσότερο οι κατασκευαστές, αλλά από το πόσο καλή είναι η απόδοση της. Στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός μας είναι χαμηλός, χαμηλότερος από €1500-€2000 είναι προτιμότερο να αναβάλουμε για το μέλλον την απόκτηση μίας UHD και να κινηθούμε προς την απόκτηση μίας ποιοτικής Full HDTV, την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε με υποπολλαπλάσια χρήματα σήμερα.

Το περιεχόμενο

Η επένδυση σε μία UHD ή HDTVσήμερα καθορίζει το τι περιεχόμενο θα είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε από αυτή. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η ενσωμάτωση θύρας HDMI 2.0 και η υιοθέτηση του HEVC codec. Ο codec αυτός χρησιμοποιείται ήδη για το streaming εκπομπών στις χώρες που είναι αφετηρίες νέων τεχνολογικών εφαρμογών, στις οποίες φυσικά δεν περιλαμβάνεται η χώρα μας. Το 4K streaming κάποια στιγμή αναμένεται να λάβει χώρα και εδώ, οπότε η απόκτηση μίας UHD εξοπλισμένης με τον HEVC codec (Η.265) μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε περιεχόμενο από on-line παρόχους μέσω υπηρεσιών streaming, χωρίς την ανάγκη για χρήση εξωτερικών set-top boxes. Με τον ίδιο τρόπο, ευρεία διασυνδεσιμότητα και πολλαπλές επιλογές σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο σημαίνει η ενσωμάτωση της θύρας HDMI 2.0.  

 

Στάθης Ασπιώτης

comments powered by Disqus

Κατηγορίες

Εγγραφή στο Newsletter

Βρείτε μας

Περισσότερα