Πίσω στο DIGI1.gr
Samsung Galaxy K Zoom Hands-On
Από Stathis Πέμπτη 23/10/2014
Blog index galaxy k zoom charcoal black 800

To φωτογραφικό smartphone

Το βασικό χαρακτηριστικό και πλεονέκτημα του Galaxy K Zoom είναι ότι ο χρήστης το έχει πάντοτε μαζί του, μια και πρόκειται για το τηλέφωνό του! Έτσι, η Samsung δημιούργησε το κατεξοχήν φωτογραφικό smartphone. Στο εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, το οποίο θέτει την ισχύ των smartphones στην υπηρεσία του χρήστη, ο οποίος ζητάει καλύτερες φωτογραφίες, η Samsung κάνει τις δικές της προτάσεις, μεταξύ των οποίων, κατά τη γνώμη μου, περίοπτη θέση αξίζει να έχει το SM-C115, κατά κόσμον Galaxy K Zoom, ένα «έξυπνο» τηλέφωνο στο οποίο μάλλον αδίκως δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή.

Το Galaxy K Zoom, εκτός από προηγμένο τηλέφωνο με λειτουργικό Android 4.4.4 (default), είναι μία φωτογραφική μηχανή με καθόλου ευκαταφρόνητα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ο αισθητήρας είναι CMOS 20,7Mpixel, 1/2,3’’, αλλά το highlight της δεν βρίσκεται εδώ. Ο αισθητήρας εικόνας συνοδεύεται από φακό με x10 zoom της Samsung με f3,1-6,3 και οπτική σταθεροποίηση, ενώ οι εστιακές αποστάσεις που καλύπτει ξεκινούν από τον ευρυγώνιο 24mm και καταλήγουν στα 240mm (ισοδύναμα σε film 35mm). To σύστημα της κάμερας συνεπικουρείται από φλας τύπου Xenon, το οποίο υπερτερεί σε ισχύ των συμβατικών LED, τα οποία κατά κανόνα συναντάμε στα smartphones. Τα LED βοηθούν κατά τη λήψη video όταν τα θέματα είναι κοντινά, αλλά η ποιοτικότερη επιλογή από φωτογραφική άποψη είναι το flash. Η προδιαγραφή του video HD είναι 1080p. To καδράρισμα των φωτογραφιών γίνεται στην οθόνη Super AMOLED 4,8’’ που διαθέτει το Galaxy K Zoom – άλλο ένα σημείο υπεροχής έναντι των  άλλων φωτογραφικών smartphones αλλά και των φωτογραφικών μηχανών. Η ποιότητα της οθόνης του Galaxy Κ Zoom δείχνει πόσο φτωχές είναι οι οθόνες LCD των dedicated καμερών, οι οποίες θα πρέπει να ενσωματώσουν τέτοιες οθόνες αν θέλουν να μείνουν στο παιχνίδι μεσοπρόθεσμα. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ψηφιακό zoom x2, το οποίο λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, όπως και ευκολίες που προέρχονται από τις σοβαρότερες υλοποιήσεις μηχανών λήψης, όπως είναι οι λειτουργίες touch spot focus και touch spot metering. Το Galaxy K Zoom υπερτερεί του ανταγωνισμού, καθώς συνδυάζει τις παραπάνω λειτουργίες με το ισχυρό οπτικό zoom του φακού προς όφελος του χρήστη.

Το τηλέφωνο

Η Samsung πριν από τη φωτογραφική μηχανή σχεδίασε ένα smartphone, με την έννοια ότι στην περίπτωση του Galaxy K Zoom η κάμερα ενσωματώθηκε στο smartphone και όχι το αντίθετο. Αυτό είναι αναμενόμενο και λογικό, καθώς το expertise της Samsung σε αυτόν τον τομέα είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Έτσι, το Galaxy K Zoom είναι ένα πολύ γρήγορο, εύκολο στη χρήση τηλέφωνο, βασισμένο εν πολλοίς στα λειτουργικά πρότυπα του Galaxy S5, με αυτονομία σχεδόν μιας ημέρας, αν και αν ενεργοποιήσετε το power saving, αντεπεξέρχεται για περισσότερο χρόνο. Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι η χρήση του K Zoom από μέρους μου ως φωτογραφική μηχανή ήταν εντατική, οπότε ο χρόνος αυτονομίας της μιας ημέρας είναι υπό τις αυστηρότερες συνθήκες.

Αναμφισβήτητα, το K Zoom είναι ένα smartphone που τραβάει την προσοχή. Αν το «neo classic design» της Samsung δεν σας αρκεί ως επιχείρημα, τότε λάβετε υπόψη ότι ο φακός που ενσωματώνεται δεν περνάει απαρατήρητος. Ως φωτογραφική μηχανή, το K Zoom είναι αρκετά λεπτό (2,2cm), αλλά ως smartphone αρκετά παχύ. Η καμπυλωτή πίσω όψη και το υλικό της συμβάλλουν ώστε το K Zoom να γλιστρά εύκολα στο εσωτερικό και του πλέον εφαρμοστού παντελονιού. Βέβαια, το τίμημα της μηδενικής σχεδόν πρόσφυσης της πίσω όψης είναι ότι το K Zoom γλιστρά πολύ συχνά από τα χέρια. Τα… ακούσια τεστ αντοχής που διεξήγαγα με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνουν ότι το K Zoom είναι ένα πολύ γερό τηλέφωνο - φωτογραφική μηχανή. Δεν με προβλημάτισε το μεγάλο σχετικά βάρος του, το οποίο δικαιολογείται από τον φακό του, αλλά είναι μικρότερο από εκείνο που θα είχαν δύο ξεχωριστές συσκευές, ένα smartphone και μία αντιστοίχων προδιαγραφών κάμερα.

Η κάμερα

H φωτογραφική λειτουργία του Galaxy K Zoom είναι υπέρ το δέον ικανοποιητική, με βάση τις δυνατότητες που προσφέρουν τα συμβατικά smartphones, ενώ ξεπερνά σε επιδόσεις, δυνατότητες και ευκολίες σχεδόν κάθε compact pocket κάμερα χαμηλού και μεσαίου κόστους. Η αυτόματη λειτουργία είναι πολύ καλή –όχι άριστη–, ενώ ο χρήστης έχει στη διάθεσή του αρκετές αυτόματες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι τόσο αποτελεσματικές, όσο επιτρέπει το «περιτύλιγμα φιλικότητας» μέσω του οποίου προσφέρονται. Θα προτιμούσα οι advanced λειτουργίες ενός advanced φωτογραφικού smartphone να είναι δοσμένες με πιο ευθύ τρόπο, κατάλληλες για χρήση από τους πιο advanced χρήστες. Σε κάθε περίπτωση –και αυτό το τονίζω– η χρηστικότητα του K Zoom ως κάμερας είναι ασύγκριτα καλύτερη από το σύνολο των συμβατικών καμερών που απαντούν ακόμη και στα πλέον προηγμένα smartphones.

Η επάρκεια του K Zoom ως σοβαρής φωτογραφικής μηχανής διαπιστώνεται στις λήψεις του, οι οποίες επιδεικνύουν μικρές μόνο ατέλειες οι οποίες εντοπίζονται, κυρίως, συγκριτικά με φωτογραφικές μηχανές στην ίδια ή λίγο χαμηλότερη κατηγορία κόστους. Έτσι, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με μεικτό φωτισμό, τα αποτελέσματα της αυτόματης ισορροπίας του λευκού δεν είναι σταθερά, αλλά μπορεί να ποικίλλουν. Πρέπει βέβαια να διευκρινίσω ότι αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε dedicated φωτογραφικές μηχανές. Εξάλλου, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λήψης, η χειροκίνητη ρύθμιση θα δώσει λύση. Η σημαντικότερη αναβάθμιση που μπορεί να κάνει η Samsung στο K Zoom, η οποία θα εκτοξεύσει την ποιότητα των φωτογραφιών του υπό δύσκολες συνθήκες, είναι είτε να αφαιρέσει το προστατευτικό γυαλί μπροστά από το φακό είτε να χρησιμοποιήσει κάποιο με ειδική επίστρωση. Έτσι στις εξεζητημένες λήψεις του προχωρημένου χρήστη –για τον οποίο εξάλλου προορίζεται το K Zoom– στις οποίες οι φωτισμοί δεν προέρχονται από βέλτιστες κατευθύνσεις, δεν θα εμφανίζονται είδωλα στις εικόνες, ενώ, εν γένει, θα αυξηθεί η οξύτητά τους. Υπό κανονικές συνθήκες, οι χρωματικές εκτροπές του φακού είναι μικρές και δεν θα ενοχλήσουν. Τα χρώματα παραμένουν αρκετά ζωηρά σε μεγάλο εύρος φωτιστικών συνθηκών, ενώ ο κορεσμός θα αρχίσει να μειώνεται όταν το φως πέσει πολύ και με ευαισθησία τουλάχιστο ISO800. Το σύστημα φακού-αισθητήρα αποδίδει το βάθος πεδίου και υποστηρίζει την αποεστίαση του background σε ικανό βαθμό, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία σχετικών εφέ.

Σε ό,τι αφορά την εργονομική ποιότητα του K Zoom ως κάμερα, θα σημειώσουμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πλήκτρα στη διάθεση του χρήστη, όπως θα συνέβαινε σε μία κανονική φωτογραφική μηχανή με φακό zoom. Η Samsung έχει αντιπαρέλθει αυτόν τον περιορισμό με αρκετά έξυπνη διαμόρφωση των μενού. Είναι σαφές ότι στον τομέα έχει γίνει περισσότερη δουλειά από ό,τι στα συμβατικά smartphones. Με τη σειρά μας να προτείνουμε τη δυνατότητα απενεργοποίησης του πλήκτρου «back», αν το επιθυμεί ο χρήστης, καθώς αυτό τείνει να ενεργοποιείται ακούσια από τον αντίχειρα κατά τη λήψη. Επίσης, προτείνουμε την ενσωμάτωση μικρής λαβής για τη σταθεροποίηση κατά τη λήψη με κατάλληλη διαμόρφωση της πίσω όψης. Στα θετικά συγκαταλλέγεται η δυνατότητα δημιουργίας watermark, χρήσιμη, για παράδειγμα, στην περίπτωση upload φωτογραφιών σε social media.

Ένα πρωτοποριακό smartphone

Συνοψίζοντας, το Galaxy K Zoom είναι μία πρωτοποριακή συσκευή, ένα πρωτοποριακό smartphone. H Samsung με αυτή την κίνησή της καταφέρνει να δώσει την πιο κατάλληλη λύση έως σήμερα στην απαίτηση λήψης ικανοποιητικών φωτογραφιών με smartphone, καθώς το K Zoom διαθέτει έναν καλό και με διαφορά τον πλέον χρηστικό ενσωματωμένο φακό στις συσκευές του είδους. Την ίδια στιγμή, το Samsung Galaxy K Zoom... είναι η μηχανή εκείνη που θα ήθελε όσο τίποτε άλλο να διαθέτει στην προθήκη του ένα κατάστημα φωτογραφικών ειδών, μία κάμερα με πλήρεις δυνατότητες ενός καλού smartphone. Μία τέτοια κίνηση οι χρήστες και οι άνθρωποι της αγοράς την περιμέναμε εδώ και χρόνια από έναν παραδοσιακό κατασκευαστή φωτογραφικών μηχανών. Το ολοκληρωμένο φωτογραφικό smartphone τελικά ήρθε από τη Samsung, η οποία αξίζει τα εύσημα όχι μόνο για τις επιδόσεις του K Zoom, αλλά, κυρίως, για την τόλμη της να καινοτομήσει στον τομέα.

Εδώ μπορείτε να δείτε βαθμολογίες και τεχνικά χαρακτηριστικά για το Samsung Galaxy K Zoom.

Στάθης Ασπιώτης

Κάτω από: Test
Tags: Samsung
comments powered by Disqus

Κατηγορίες

Εγγραφή στο Newsletter

Βρείτε μας

Περισσότερα